
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
2025-04-23
Smoothie z mrożonych malin i borówek
2025-04-28Wiosna to czas, kiedy wraz z jej nadejściem pojawiają się pierwsze rzodkiewki. Są idealne do przygotowania sałatki, która jest bardzo uniwersalna. Sprawdzi się również latem na przykład do grilla, a także jako drugie śniadanie lub lekki lunch do pracy. Dodatek jajek sprawia, że jest bardziej sycąca. Sałata i koperek nadadzą dodatkowej świeżości, a musztarda podkręci cały smak. To prosta oraz szybka w przygotowaniu wiosenna sałatka z wykorzystaniem nowalijki, jaką jest rzodkiewka. Przy okazji pochylimy się nieco nad tym warzywem, które jest niewielkie, ale bardzo wartościowe.
Wiosenna nowalijka
Należy do nowalijek, czyli młodych warzyw pojawiających się wczesną wiosną. Można ją hodować przez cały sezon, ale jako jedna z pierwszych dojrzewa. W odróżnieniu od niektórych warzyw podobnie wysiewanych, do wzrostu potrzebuje niedużo czasu.
To warzywo korzeniowe z rodziny kapustowatych jest odmianą rzodkwi zwyczajnej uprawianą w wielu regionach świata. Ma okrągły lub podłużny kształt i różne kolory oraz chrupiący miąższ o wyrazistym, pikantnym smaku. Posiada różne odmiany, w tym rzodkiew czarną oraz japońską. Najbardziej nam znana i popularna rzodkiewka czerwona ma jadalny, okrągły korzeń czerwony z wierzchu oraz biały miąższ o pieprznym smaku. Przy czym i ona ma różnokolorowe odmiany.
W świecie zachodnim jada się najczęściej świeżą rzodkiewkę. Jest stosowana jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek czy przystawek, a także dekorowania potraw. Można ją również gotować i piec jako dodatek do dań głównych oraz do zup. Co ciekawe, w Japonii i Chinach rzodkiewkę się też kisi. Tam oraz w Indiach hoduje się także rzodkiew oleistą, z której nasion jest wytłaczany olej stosowany w kuchni.
Pochodzenie
Nie jest do końca pewne pochodzenie rzodkiewki, choć historię ma ponoć długą. Są przypuszczenia, że pochodzi z basenu Morza Śródziemnego albo z Azji Południowo-Wschodniej. W Azji była uprawiana około 2 tys. lat temu, a do Europy miała trafić przez starożytny Egipt, Rzym oraz Grecję, gdzie została doceniona zarówno za walory smakowe, jak i właściwości lecznicze. Można znaleźć informacje, że 2 tys. lat temu była już uprawiana w Egipcie, gdzie uwaga – była używana jako środek płatniczy. Z Rzymu w XIII wieku trafiła do Niemiec, w okresie średniowiecza pojawiła się też w Polsce.
Rzodkiewka – małe warzywo, wiele korzyści
Jest niskokaloryczna, zdrowa i kryje w sobie w cenne składniki odżywcze oraz wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Obfituje w witaminę C wspierającą odporność oraz witaminy z grupy B. Zawiera też niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu minerały takie jak żelazo, magnez, potas i wapń. A także błonnik wspierający trawienie i zwalczający wolne rodniki oraz antyoksydanty, a także glukozynolany o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym.
Rzodkiewka ma również zastosowanie zielarskie, zwłaszcza rzodkiew czarna, która zawiera olejki eteryczne, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. Wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych, bakteriobójczych oraz odkażających. W medycynie ludowej stosowano ją do nacierania przy różnych dolegliwościach. Sok z korzenia rzodkiewki stosowany jest także w kosmetyce do pielęgnacji skóry twarzy – do jej wybielania i wygładzania zmarszczek oraz do włosów przeciw ich wypadaniu i łupieżowi.
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i jajkiem
Kategoria: wiosenna sałatka z rzodkiewką i jajkiem, wiosenna sałatka z rzodkiewką, wiosenna sałatka, sałatka, rzodkiewka, jajka, nowalijki, śniadanie, przystawka, lunch, przepisyStopień trudności łatwy6
porcje25
minut10
minutSkładniki
pęczek rzodkiewek
4 jajka ugotowane na twardo
150 g mieszanki zielonych sałat
mały pęczek koperku
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w półćwiartki.
- Sałaty porwij na mniejsze kawałki.
- Koperek drobno posiekaj.
- Rzodkiewki umyj, odetnij ogonki oraz liście i pokrój w plasterki.
- W małej miseczce wymieszaj oliwę z musztardą.
- W misce wymieszaj sałaty, rzodkiewkę i koperek.
- Sprawdź smak i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na wierzch układaj jajka.
Uwagi
- Możesz poeksperymentować ze składem sałatki. Na przykład dodać ogórka gruntowego, konserwową kukurydzę czy groszek. A do sosu majonez.