
Koktajl z granatem
2025-05-14
Zielone smoothie z jarmużem i chia
2025-05-14Kiedy nadchodzą upalne dni, nie ma nic lepszego jak zimny napój dla orzeźwienia. Takie właśnie są smoothie na bazie wody i kruszonego lodu oraz warzyw lub owoców. Te dwa składki sprawiają, że są nie tylko smaczne, ale przy okazji bardzo zdrowe. My proponujemy połączyć obydwa dla jeszcze bogatszych doznań smakowych oraz wzmocnienia właściwości odżywczych w smoothie z ogórka i gruszki. Do tego bardzo zdrowe warzywo zielone, czyli szpinak. Wystarczy blender i chwila przygotowania, żeby delektować się pysznym napojem, który swoim żywym, zielonym kolorem aż zachęca do spróbowania.
Gruszki
Gruszki to owoce drzewa o nazwie grusza. Pierwotnie występowały w strefie o klimacie umiarkowanym w Eurazji. Jej gatunki łatwo się ze sobą krzyżują, więc nie ma przejrzystego podziału na same gatunki, jak i ich liczbę. Choć przez około 3 tys. lat upraw wyselekcjonowano kilka tysięcy odmian. W Polsce najczęściej spotyka się gruszę pospolitą.
Owoce gruszy są podłużne, zaokrąglone u dołu, a stożkowate przy szypułce. Charakteryzują się słodkim albo zależnie od odmiany słodko-winnym smakiem. Dlatego wykorzystywane są nie tylko do przygotowania deserów, ale też potraw wytrawnych. Gruszki są nie tylko smaczne, ale też bogate w liczne składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne. Zawierają między innymi witaminę C, kwasy owocowe, przeciwutleniacze oraz minerały takie jak potas, którego w średnim owocu jest około 200 mg. Zawierają też sporo, bo więcej niż jabłka błonnika. Do tego są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Ogórek
Ogórek to rodzaj rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych i obejmuje ponad 50 gatunków. W uprawie produkcyjnej, także w Polsce, najpopularniejszy jest ogórek siewny. Prawdopodobnie pochodzi z dziko rosnącego gatunku w Himalajach, w Indiach był uprawiany już około 3 tys. lat temu. Stopniowo jego uprawa rozpowszechniła się na całym świecie w wielu strefach klimatycznych. Znajduje powszechne i szerokie zastosowanie w kuchniach wielu krajów.
Ogórki są niskokaloryczne, w 100 g mieści się ledwie 15 kcal. Zawierają dużo, bo aż 97% wody, więc świetnie nawadniają organizm i dobrze sprawdzają się do sporządzania soków oraz koktajli. Sprawdzają się w dietach oczyszczających oraz odchudzających, używa się je do przygotowania sałatek i do kanapek. Nie jest to warzywo szczególnie bogate w składniki odżywcze, jednak wykazuje korzystne dla organizmu właściwości. Zawiera witaminy, minerały, flawonoidy i przeciwutleniacze. A wyciągi i ekstrakty z ogórka znajdują zastosowanie także w kosmetyce.
Szpinak
Prawdopodobnie szpinak pochodzi z Azji południowo-zachodniej i należy do rodziny szarłatowatych. Obecnie na całym świecie jest popularną rośliną uprawną, bo koszty uprawy są bardzo niskie. W Polsce może być wysiewany w trzech terminach, ale najpopularniejsza jest odmiana zbierana w maju i czerwcu. Świeży można kupić przez cały rok, podobnie jak mrożony. Choć w tej postaci zachowuje prawie 80% właściwości, to zaleca się jeść świeży, który dostarcza najwięcej wartości odżywczych.
Szpinak należy do najzdrowszych warzyw zielonych. Jest skarbnicą licznych składników oraz wartości odżywczych, wykazuje też wiele właściwości prozdrowotnych. Dostarcza witamin, minerałów, błonnika, kwasu foliowego oraz silnych przeciwutleniaczy. Zawiera też chlorofil, karotenoidy i luteinę. Warto dodać, że jest niskokaloryczny przy zachowaniu wysokiej wartości energetycznej, którą również zachowuje pomimo faktu, że w obróbce termicznej znacznie zmniejsza swoją objętość.
Smoothie ogórkowo – gruszkowe
Kategoria: deser, smoothieStopień trudności łatwy2
porcje10
minutSmoothie ogórek, gruszka i szpinak
Składniki
1 duży ogórek szklarniowy
2 miękkie gruszki
garść liści szpinaku
2 łyżki soku z cytryny
kilka gałązek mięty
opcjonalnie kilka łyżek wody
Przygotowanie
- Ogórka umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Gruszkę umyj, wydrąż gniazda nasienne, w razie grubej skórki obierz i pokrój w kawałki.
- Liście szpinaku dokładnie umyj.
- Wszystkie składniki umieść w blenderze, dodaj sok z cytryny, kilka listków mięty i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby do konsystencji możesz dodać wody lub pokruszonych kostek lodu.
Gotowe smoothie podawaj udekorowane miętą.
Uwagi
- Gruszka jest słodka, ale w razie potrzeby dla dosłodzenia smaku możesz dodać trochę miodu.