
Botwinka
2025-05-21
Tarta cytrynowa z malinami
2025-05-28Sałatki to propozycja na przystawkę lub dodatek do dań głównych, ale też samodzielną przekąskę. Z wykorzystaniem świeżych warzyw idealnie sprawdzą się wiosną, ale też latem do grilla. My przygotowaliśmy przepis na sałatkę z tuńczykiem, warzywami oraz z makaronem. Dzięki temu może być lekkim, ale sycącym obiadem, lunchem do pracy lub kolacją. Prosta w przygotowaniu, idealna, gdy nie mamy ochoty na większe gotowanie albo nie mamy pomysłu na posiłek. A ten będzie zdrowy, pełnowartościowy oraz zbilansowany, dodatkowo smacznie kolorowy.
Uniwersalna potrawa
Niewiele jest potraw, które pod jedną, prostą nazwą kryją w sobie taką różnorodność. Sałatki mogą być przygotowywane na setki sposobów, z najróżniejszych składników, dodatków oraz ich połączeń. Tu nawet przepisy nie są ograniczeniem, jedynie wyobraźnia. Wszystko można dostosować do własnych smaków i upodobań. Od prostych połączeń po urozmaicone oraz wykwintne. Jest to bardzo uniwersalna potrawa i najczęściej bardzo zdrowa. Dzięki zawartości warzyw stanowi źródło wielu składników oraz wartości odżywczych.
Jest to potrawa jadana na zimno, składniki są krojone i mieszane ze sobą. Najczęściej przeważają warzywa, w tym liściaste, mogą to być też kiszonki czy produkty konserwowe. Dodatkami mogą być też składniki poddane obróbce termicznej takie jak mięso, ryby czy owoce morza. A także makarony, ryż, kasza, grzyby, fasola, jajka, wędliny, sery, orzechy i ziarna. Do tego przyprawy, zioła oraz sosy z majonezu, jogurtu, śmietany, a także na bazie oliwy, winegrety oraz specjalne dressingi. W wersji deserowej są to krojone owoce, a dodatkiem mogą być bakalie, przetwory, miód czy słodkie dressingi.
Znane są najróżniejsze sałatki typowe dla różnych kuchni świata, ale też regionów państw. Najbardziej klasyczna w Polsce sałatka jarzynowa z warzyw i ugotowanych jajek z majonezem na Śląsku nazywa się szałot. Typowa dla północnej Polski jest sałatka kaszubska ze śledziem, rodzynkami i kwaśną śmietaną. Sałatka z tuńczyka jest z kolei typowa dla południa Europy i krajów basenu Morza Śródziemnomorskiego, a najbardziej popularna jest w USA.
Co warto wiedzieć o tuńczyku
W puszce niepozorny, w rzeczywistości to duża, drapieżna ryba morska z rodziny makrelowatych. Pod tą nazwą kryje się wiele gatunków takich jak tuńczyk biały, bonito, żółtopłetwy czy największy błekitnopłetwy. Mogą osiągać wagę do 700 kg i długość do 4 metrów. Zamieszkują większość dużych zbiorników wodnych, głównie tropikalne akweny w Oceanie Spokojnym i Atlantyckim, ale występują też w Morzu Śródziemnym, a nawet w Morzu Północnym. Oprócz mięczaków i skorupiaków są w stanie zjadać nawet mniejsze ryby. Żyją w ławicach, a w poszukiwaniu pożywienia odbywają dalekie wędrówki. Dzięki temu są wyławiane na całym świecie i to w dużych ilościach. Poławiane były już w starożytności, a obecnie jest to ważny element całego rybołówstwa i gospodarki wielu krajów. A techniki połowu na statkach zwanych tuńczykowcami są prawnie regulowane. Warto dodać, że tuńczyk błękitnopłetwy jest jedną z najdroższych na świecie ryb.
Podstawa światowego przemysłu rybnego
Charakterystyczną cechą tuńczyków jest ogon w kształcie półksiężyca. Do tego mają kształt wydłużonej i zwężonej na końcach torpedy, co sprzyja szybkiemu oraz zwinnemu pływaniu, w którym są przodownikami. Wspierają to płetwy, a także dobre ukrwienie skóry i mięśni. Temu zawdzięczają charakterystyczny, ciemnoczerwony kolor mięsa, którego odcień zależy od odmiany. Jest smaczne i bardzo uniwersalne, twarde, zbite oraz włókniste, w smaku nieporównywalne z żadną inną rybą. Dzięki swojej strukturze bywa stosowany jako zamiennik wołowiny.
Tuńczyka można jeść surowego, suszonego, wędzonego, poddanego obróbce termicznej i konserwowanego w puszce w sosie własnym lub oleju. Najbardziej typowy jest dla kuchni azjatyckiej. To popularny składnik sushi, ale też różnych sałatek na całym świecie, robi się z niego też tatara i smaży steki. Tuńczyki są również znanym źródłem białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3, a także minerałów i witamin. Nawet w formie konserwy zawierają dużo niacyny. Posiadają wiele wartości odżywczych i mogą też wspierać niektóre aspekty zdrowotne.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Kategoria: sałatka, przystawka, salatka z tuńczykiemStopień trudności łatwy4
porcje25
minut10
minutSkładniki
100 g makaronu świderki
1 większa puszka tuńczyka w oleju (opcjonalnie w sosie własnym lub w oliwie)
pół niedużej papryki czerwonej
1 mały ogórek gruntowy
kilka pomidorków koktajlowych
kilka zielonych oliwek
garść liści rukoli
łyżka czarnuszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą.
- Rukolę umyj i osusz.
- Paprykę umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kawałki.
- Ogórka umyj i pokrój w plasterki.
- Pomidorki umyj i przekrój na połówki.
- Tuńczyka włóż do miski wraz z olejem, rozdrobnij mięso rękami na kawałki.
- Dodaj makaron warzywa, rukolę i delikatnie wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku.
- Na wierzch połóż oliwki i posyp czarnuszką.
Uwagi
- Jeżeli tuńczyk nie ma dużo oleju, możesz dodać trochę oliwy z oliwek.
- Sałatka będzie bardziej kaloryczna, ale możesz do niej dodać majonez albo dressing z majonezu, jogurtu naturalnego, soli i pieprzu.