
Barszcz biały
2025-04-02
Gnocchi w sosie serowo-czosnkowym
2025-04-17Wielkanoc to czas, kiedy przygotowuje się wiele potraw. Na świąteczne śniadanie i obiad czy przyjazd rodziny na święta. Jest to też czas jajek oraz majonezu. Gotowane jajka tradycyjnie pojawiają się na śniadaniu w niedzielny poranek. Nasza propozycja z ich wykorzystaniem to sałatka wielkanocna w nieco bogatszym składzie, bo z kurczakiem, marchewką i kukurydzą. Sprawdzi się również jako przekąska, do obiadu czy na kolację.
Sposób wyznaczania daty Wielkanocy
Wielkanoc jest świętem pełnym tradycji i zwyczajów. Pełnym symboli, które odnoszą się do zmartwychwstania Chrystusa. Do zwycięstwa życia nad śmiercią, odrodzenia i nadchodzącej wiosny. Sama nazwa odnosi się do tego, że Jezus zmartwychwstał nocą, a grecka i łacińska nazwa to Pascha. Jest to najważniejsze oraz najstarsze chrześcijańskie święto. Dlaczego jest to święto ruchome i jak ustala się, kiedy będzie obchodzone?
Podejmowano próby ustalenia stałej daty, jednak bez rezultatu. Pierwotne zamieszanie z datą wynika z przekazów ewangelicznych i żydowskiej tradycji. Św. Jan mówi o ukrzyżowaniu Jezusa w przeddzień święta Paschy, pamiątki wyjścia Żydów z Egiptu, czyli w piątek. Obchody rozpoczynano wieczorem 14 dnia pierwszego wiosennego miesiąca nissan przypadającego na nasz marzec i kwiecień, w pierwszą pełnię księżyca po wiosennym zrównaniu dnia z nocą.
Pierwsi chrześcijanie w Azji Mniejszej wtedy zaczęli obchodzić pamiątkę zbawczej śmierci Chrystusa. Na zachodzie tego regionu przyjęło się z kolei świętowanie radości ze Zmartwychwstania, więc przesunięto je na niedzielę po 14 nissan. Powstały z tego powodu spory, nawet w Stolicy Piotrowej, które dzięki mediacjom na jakiś czas odłożono. Na Synodzie w 314 roku zdecydowano, że będzie to niedziela. Powstał jednak kolejny spór o to, jak ustalić jej datę. Żydzi bowiem zaczęli przyjmować inny sposób wyznaczania Paschy, więc w różnych prowincjach przypadała różnie. Zwołany w 325 roku przez zaniepokojonego tym cesarza Konstantyna Sobór Nicejski ustalił, że Święta Wielkiej Nocy będą obchodzone w pierwszą niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca, czyli po 21 marca. W zachodniej Europie jest to najwcześniej 22 marca, a najpóźniej 25 kwietnia. Decydują więc o tym kwestie astronomiczne i układ faz księżyca danego roku.
Składniki sałatki wielkanocnej
Pierś z kurczaka uznaje się za jedno z najzdrowszych mięs, polecane w dietach redukcyjnych oraz zdrowotnych. To wartościowe mięso i źródło wielu składników odżywczych. Jest niskokaloryczne i nie zawiera tak zwanego złego tłuszczu. Zawiera sporo białka, a także witaminy A, C, E, K, B3 i B6, minerały takie jak żelazo, cynk, selen, fosfor, sód i magnez. W 100 gramach fileta znajduje się około 165 kalorii. Dodatkowo pierś z kurczaka jest uniwersalna oraz łatwa do przygotowania, można włączać ją do różnorodnych potraw i posiłków.
Pomimo wielu kontrowersji związanych z obecnością cholesterolu w żółtku, jajka są zdrowe. Najnowsze badania pokazują, że nie wpływa znacząco na jego poziom w organizmie. Zawierają wiele cennych składników oraz wykazują wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Są źródłem wysokiej jakości, pełnowartościowego białka. A także licznych witamin oraz minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, beta-karotenu i luteiny. Mogą wspierać zmniejszanie niedoboru w organizmie niektórych składników.
Marchewka, warzywo korzeniowe z rodziny selerowatych, jest powszechnie uprawiana na całym świecie ze względu na wszechstronne zastosowanie w kuchni i korzyści zdrowotne. Obfituje w ważne składniki odżywcze. Korzeń marchwi zawiera liczne witaminy, między innymi C i K oraz składniki mineralne takie jak potas i mangan. Poza tym błonnik, białko, węglowodany, pektyny i karoteny. Wartość odżywcza nieco się zmniejsza, gdy marchew jest gotowana. Ale i tak to warzywo wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych i jest niskokaloryczne.
Skrobiowe warzywo kukurydza jest zdrowa. Zawiera witaminy C i z grupy B, minerały, kwas foliowy, przeciwutleniacze, błonnik pokarmowy oraz białko i kwasy omega-3. Jest źródłem energii dzięki węglowodanom i może wykazywać pewne korzystne dla zdrowia działanie. Najzdrowsza jest kukurydza świeża, jednak właściwości zachowuje też mrożona. Co do kukurydzy konserwowej są różne zdania. W znacznej mierze zależy to od składu zalewy i obecności w niej na przykład konserwantów i cukru. Dlatego kupując kukurydzę w puszce, warto przeczytać skład. Najlepiej jeśli jest krótki i ogranicza się do wody i soli.
Sałatka wielkanocna
Kategoria: sałatka wielkanocna, sałatka, wielkanoc, śniadanie, przystawka, warzywa, kurczak, przepisyStopień trudności łatwy10
porcje45
minut20
minutSkładniki
2 piersi z kurczaka
6 jajek ugotowanych na twardo
4 średnie marchewki
puszka kukurydzy konserwowej – około 220 g po odsączeniu
6 – 8 łyżek majonezu
sól i pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki do podania
Jeśli zależy Ci na ładnym podaniu sałatki przygotuj również obręcz do formowania żywności
Przygotowanie
- Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę, dopraw solą oraz pieprzem.
- Marchewki obierz, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w osolonym wrzątku pod przykryciem około 20 minut, pokrój w kostkę.
- Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę.
- W międzyczasie rozgrzej na patelni olej i przesmaż kurczaka przez około 7 minut.
- Kukurydzę odsącz z zalewy.
- W dużej misce wymieszaj kurczaka, marchewkę i kukurydzę.
- Dodaj jako oraz majonez, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
- Umieść porcję sałatki w ringu i spłaszcz.
- Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Uwagi
- Pierś z kurczaka łatwo przesuszyć, smaż ją na średnim ogniu.
- Jeżeli nie masz obręczy do formowania żywności, podawaj sałatkę w misce.