
Majonezowa babka wielkanocna
2025-03-27
Jajka faszerowane z burakiem i śledziem
2025-04-01Oprócz terenów górskich, jagnięcina nie jest w naszym kraju dość popularna i dobrze poznana. A szkoda, bo nie dość, że jest mięsem stosunkowo chudym i bardzo delikatnym, to dodatkowo także zdrowym. Choć niekiedy trudno ją dostać i jest dość droga, to prawdziwi koneserzy zachwycają się jej charakterystycznym smakiem. Dlatego postanowiliśmy przełamać przysłowiowe lody i przygotowaliśmy przepis na pieczoną łopatkę jagnięcą z dodatkiem zielonego groszku miętowego. Jagnięcina lubi zioła, w marynacie jest mięta, więc świetnie się skomponują.
Przy okazji przybliżymy nieco, czym właściwie jest to mięso i dlaczego warto po nie sięgnąć. Bo choć w Polsce znana jest od stuleci, to na talerzach nie gości często. Dietetycy uznają to za błąd. Nie tylko jest źródłem cennych wartości odżywczych, dodatkowo wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Jest też polecana osobom na diecie i dzieciom.
Czym jest jagnięcina?
Baranina oraz jagnięcina są mięsami bardzo popularnymi na Podhalu, jest to mięso z owiec, które są tam hodowane. Kojarzona jest zresztą z terenami górskimi, gdzie można ją łatwo kupić nawet bezpośrednio od hodowcy. Potrawy z tych mięs są tam też podawane w lokalnych restauracjach.
Przyrządzenie baraniny, czyli mięsa dojrzałych owiec jest dość trudne. Częściej w sklepach można dostać jagnięcinę, czyli mięso z młodych baranów, jagniąt w wieku od 6. do 12. miesiąca życia. Dobrze potraktowane i przyrządzone będzie pyszne, soczyste oraz delikatne, zachowa kruchość nawet po obróbce termicznej. Mogą to być comber, łopatka, udziec czy żeberka jagnięce. Jednak jest to dość chude mięso, więc istotny jest czas pieczenia oraz temperatura. Choć oczywiście wiele zależy od preferencji, czyli mięsa mniej, średnio czy dobrze wysmażonego. Ale jest dość wszechstronne. Można je dusić, piec i grillować, a także zrobić pasztet. Żeby wydobyć najlepszy smak, istotne są też przyprawy. Najlepiej, jeśli mięso jest w nich wcześniej zamarynowane. Najczęściej używane to rozmaryn, tymianek, czosnek, cebula, szałwia, mięta, kminek, gałka muszkatołowa oraz sól i pieprz. Choć niektórzy twierdzą, że jagnięcina nie potrzebuje soli.
Mięso jagnięce ma bladoróżowy kolor. W smaku przypomina dziczyznę, zwłaszcza sarninę. Być może dlatego nie przepadają za nim osoby, które dziczyzny nie lubią. A charakterystyczny smak jest wynikiem sposobu hodowania owiec. Nie są trzymane w ciasnych klatkach, a wypasane na górskich halach, gdzie mogą się swobodnie ruszać, a co za tym idzie rozwijać mięśnie.
Ciekawostka: W roku 2012 jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych Podhala, a jej nazwa jest zastrzeżona przez Unię Europejską. Uzyskuje się ją z ras cakiel podhalański oraz polska owca górska z jagniąt do 60 dnia życia.
Za najsmaczniejszą uchodzi tak zwana jagnięcina mleczna z osobników przed 6 tygodniem i do 4 miesiąca życia karmionych jedynie mlekiem matki. Jest bardzo delikatna i ma wyjątkowe walory smakowe. Po 4 miesiącu życia owce żywią się przede wszystkim roślinnością na halach, więc zarówno smak, jak i zapach mięsa się różnią.
Czy jagnięcina jest zdrowa?
Jagnięcina jest jednym z najzdrowszych mięs. Obfituje w składniki i właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Jest dietetyczna, lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Zawiera sporo białka z pełnią aminokwasów, w tym egzogennych, a także żelazo, cynk i witaminy z grupy B oraz inne witaminy i minerały. Zawiera też L-karnitynę i kwas linolowy, który wpływa na obniżenie złego cholesterolu oraz kwasy orotowe o działaniu przeciwnowotworowym. Tych kwasów jest 30 razy więcej niż w innych mięsach, co może przyczyniać się do tego, że u owiec jako nielicznych ze ssaków nie występują nowotwory. Ponadto jagnięcina zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż wieprzowina, a sporo kwasów nienasyconych. Ale statystyczny Polak zjada jej rocznie średnio około 250 gram, a wieprzowiny aż 40 kg. Warto dodać, że wartości odżywcze mogą nieco się różnić zależnie od części ciała, z której pozyskano mięso.
Pieczona jagnięcina w ziołach z groszkiem
Kategoria: pieczona jagnięcina w ziołach z groszkiem, pieczona jagnięcina w ziołach, pieczona jagnięcina, jagnięcina, obiad, groszek, wielkanoc, obiad wielkanocny, przepisyStopień trudności trudny10
porcje3
godziny30
minut3
godzinySkładniki
1,7 kg chudej łopatki jagnięcej
300 ml groszu miętowego z zalewy
4 ząbki czosnku
2 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu
kilkanaście listków suszonej, pokruszonej mięty
4 łyżki oliwy z oliwek
łyżka płynnego miodu
łyżeczka musztardy – opcjonalnie
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
2 łyżki masła
Przygotowanie
- Wymieszaj w naczyniu żaroodpornym z przykrywką oliwę z miodem, rozmarynem, miętą, drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Łopatkę jagnięcą umyj i osusz papierowym ręczniczkiem.
- Odetnij błonki.
- Jeśli mięso jest rozcięte i pozbawione kości, zwiąż je bawełnianymi nićmi kuchennymi.
- Włóż mięso do naczynia i dokładnie natrzyj marynatą ze wszystkich stron.
- Odstaw na około 2 godziny do zamarynowania do lodówki, wyjmij na godzinę przed pieczeniem.
- Na patelni rozgrzej masło, wyjmij mięso z marynaty, delikatnie je z niej obetrzyj i przesmaż po około 4 minuty na każdej ze stron, żeby się zarumieniło.
- Przełóż mięso z powrotem do naczynia z marynatą i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC około 3 godzin.
- Na godzinę przed końcem pieczenia dodaj groszek, wcześniej możesz przesmażyć go kilka minut na patelni od smażenia mięsa.
- Na 15 minut przed końcem zdejmij pokrywkę.
- Po upieczeniu odstaw mięso na 10 minut pod przykryciem, żeby odpoczęło.
Uwagi
- Jeżeli masz termometr kuchenny lub piekarnik z termosondą, sprawdź temperaturę mięsa. Po upieczeniu powinna mieć około 80º.
- Jagnięcina sama w sobie jest dość słonym mięsem, więc ilość soli (także pieprzu) dopasuj do swoich smaków.
- Kupując jagnięcinę zwróć uwagę na kolor. Powinien być jasnoróżowy do jasnoczerwonego z cienką warstwą białego tłuszczyku. Mięso nie powinno być mokre, a jedynie lekko wilgotne. Im jaśniejszy kolor, mniejszy kawałek i mało wyrazisty zapach, tym młodsze było jagnię.