
Spring Rolls
2025-05-09
Smoothie ogórkowo – gruszkowe
2025-05-14Granat – bardzo charakterystyczny i ciekawy owoc z mnóstwem czerwonych pestek w środku. W Polsce może nie jest tak popularny, ale na przykład w Gruzji jest niemal symbolem tego kraju oraz tamtejszej kuchni. A z pewnością warto po niego sięgać, dlatego nasza propozycja to koktajl z granatem. Jego bardzo zdrowe pestki trzeba zmiksować, więc idealnie sprawdzi się do tego blender. Do tego grapefruit, którego wyrazisty smak w połączeniu ze słodko-cierpkim granatu stworzy orzeźwiającą, lekko słodką kompozycję.
Przy okazji przybliżymy nieco ten owoc, wraz z ciekawostkami dotyczącymi kontrowersyjnej, bo wieloznacznej nazwy. Wbrew pozorom bowiem z ciemno-niebieskim kolorem nie ma nic wspólnego. Więcej za to z kamieniem szlachetnym i pociskiem do miotania.
Jabłko ziarniste
Granat jest niedużym drzewem lub dużym, ciernistym krzewem o zwisających gałęziach. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – z Persji i Mezopotamii. Był tam uprawiany już kilka tysięcy lat temu, skąd stopniowo rozprzestrzenił się na inne kraje. Obecnie rośnie w gorącym i suchym klimacie, między innymi w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Jego soczyste wnętrze oraz fakt, że najwięcej mocy zawierają pestki, doceniano tam już w starożytności.
Polska nazwa owocu „granat” ma być zapożyczeniem i pochodzi od starożytnego, łacińskiego określenia „malum granatum”, co dosłownie oznacza „jabłko ziarniste”, gdzie jabłko nawiązuje do kształtu i rozmiaru owocu. Łacińskie „granatus” – „ziarnisty” wywodzi się od „granum” – „ziarno”, co odnosi się do licznych nasion wewnątrz owocu. Inna łacińska nazwa „granae” oznacza po prostu pestki.
Jeżeli chodzi o broń ręczną, to rzucona rozrywa się na małe kawałki, a owoc ma w środku małe ziarenka, co miało przyczynić się do nazwania jej granatem. Z kolei kamień szlachetny o barwie głębokiej czerwieni prawdopodobnie skojarzono z kolorem owocu. Jako ciekawostkę można dodać, że ten kamień występuje w różnych odcieniach od żółtych, zielonych, czerwonych i brązowych po czarne, za wyjątkiem niebieskiego, którego ciemny odcień granatem nazywamy.
Małe ziarenka o wielkich właściwościach
Owoce mają purpurową skórkę, która jest dość twarda i lekko skórzasta. W jednym granacie, zależnie od jego wielkości, średnio znajduje się od 400 do 700 pestek. Są to jadalne, małe i soczyste ziarenka o galaretowatej konsystencji otoczone osnówkami, najbardziej ceniona część granatu. Zawierają słodko-cierpki i jednocześnie orzeźwiający sok, który służy do wytwarzania syropu o nazwie grenadyna. Wytwarza się też olej z pestek granatu, który nie tylko korzystnie wpływa na organizm, ale też znajduje zastosowanie zewnętrzne na skórę, paznokcie i włosy.
Pestki granatu są cennym źródłem wielu witamin, w tym C i z grupy B oraz wielu minerałów. Ponadto zawierają sporo błonnika i antyoksydantów, w tym polifenoli, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. Są cenione przez osoby na diecie oraz każdego, kto dba o zdrowie i dobre samopoczucie. Granat wykazuje bowiem wiele korzystnych dla organizmu i prozdrowotnych właściwości. Co istotne, cenne właściwości wykazują także pestki suszone.
Owoc granatu można łączyć z cytrusami takimi jak grapefruit, pomarańcza i mandarynka. Oprócz koktajli pestki bardzo często używa się w sałatkach. Ten owoc dobrze komponuje się z sałatami, tuńczykiem, łososiem, serem feta, a także z mięsami. Poza tym pestki bardzo często wykorzystuje się do dekoracji tortów i deserów, ale też przystawek oraz dań wytrawnych. Mają orzeźwiający smak, ale też dekoracyjny wygląd, więc nadają deserom i potrawom ciekawego charakteru.
Koktajl z granatem
Kategoria: koktajle, deser, koktajlStopień trudności łatwy2
porcje10
minutSkładniki
1 szklanka pestek granatu
1/2 szklanki soku z granatu
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1 czerwony grapefruit
1 łyżka syropu z agawy (opcjonalnie dla słodkości)
Przygotowanie
- Grapefruita obierz i podziel na kawałki.
- Do blendera włóż grapefruita oraz pestki granatu i dolej mleczko oraz sok.
- Zblenduj koktajl, podawaj z kilkoma ziarenkami granatu.
Uwagi
- Kupując owoc granatu najlepiej wybierać taki o ciemno-czerwonej, jednolitej barwie bez brązowych plam. Skórka powinna być błyszcząca i delikatnie sprężysta, niezbyt miękka, ale też nieprzesuszona. Poza tym granat jest dojrzały, kiedy po lekkim ściśnięciu słychać w środku charakterystyczne trzeszczenie pestek.
- Jak obierać owoc granatu? Po umyciu odcinamy część skórki wokół ogonka. Następnie należy naciąć owoc dookoła, zaczynając od odciętej części. Potem rozdzielić na części i wywijając skórkę, wydobywać wnętrze z pestkami, można to zrobić łyżeczką. Warto też pamiętać, że białe błonki są gorzkie, więc lepiej się ich pozbyć.
- Latem możesz dodać pokruszony lód.