
Zielone smoothie z jarmużem i chia
2025-05-14
Botwinka
2025-05-21Nie da się ukryć, że najsmaczniejsze są świeże truskawki, zbierane, kiedy przychodzi na nie sezon. A ten w Polsce przypada od połowy maja do połowy lipca. Choć podobno w pełni dojrzałe i najlepsze są w czerwcu oraz na początku lipca. Warto sięgać po nie właśnie wtedy, najlepiej zaopatrując się na lokalnych bazarach. Są pyszne do zjedzenia na świeżo, ale też do przetworów, deserów i koktajli. My przygotowaliśmy najprostszy z możliwych przepis na klasyczny koktajl truskawkowy. Wyjątkowy aromat tych owoców sprawia, że nie potrzebują nic więcej, żeby zachwycać smakiem. To świetna alternatywa dla gotowych koktajli i jogurtów pitnych.
Ulubione owoce sezonowe Polaków
Truskawki należą do jednych z ulubionych owoców Polaków. Jak w 2019 roku podał Kantor, zostały uznane za ulubiony owoc przez 32%, a ich spożycie w sezonie deklarowało 98% osób. Są też najbardziej popularnymi owocami w naszym kraju, jeśli chodzi o uprawę. Obecnie ich zbiory szacuje się na poziomie około 200 tys. ton rocznie.
Sama nazwa jest nie tyle potoczna, co połowiczna, bowiem właściwa to poziomka truskawka. Ta najbardziej popularna, wyselekcjonowana we Francji w XVIII wieku odmiana Fragaria ananassa, czyli dosłownie truskawka ananasowa, to mieszaniec poziomki wirginijskiej z Ameryki Północnej i poziomki chilijskiej. Pierwsze uprawy powstały w Wielkiej Brytanii, obecnie jest uprawiana we wszystkich krajach w klimacie umiarkowanym oraz chłodniejszych regionach podzwrotnikowych. W międzyczasie powstało ponad 2 tys. odmian o różnym smaku i czasie dojrzewania.
Ciekawostka: Z botanicznego punktu widzenia owoc truskawki to „jagoda pozorna”, dokładniej wieloorzeszkowiec. Nasionka na jego powierzchni, a właściwie orzeszki są zalążkami kwiatu z nasionkiem w środku. A na pojedynczym owocu może znajdować się ich blisko 200.
Właściwości truskawek
Truskawki są nie tylko smaczne, ale też zdrowe, niskokaloryczne i pełne składników odżywczych. Wykazują także wiele właściwości prozdrowotnych. Obfitują w witaminy A, C, E, K i z grupy B, a także minerały takie jak potas, magnez, żelazo, fosfor, wapń i cynk. Zawierają też błonnik, pektyny, polifenole oraz aminokwasy i antyoksydanty. Warto dodać, że 100 g truskawek to zaledwie 32 kcal, a około 60 mg witaminy C, co zaspakaja mniej więcej 2/3 dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby. Ponadto są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym, bo wykazują liczne właściwości pielęgnacyjne, które dobrze służą urodzie. A z jadalnych, suszonych liści można robić herbatę.
Ciekawostki:
Bardzo popularna wersja klasyczna koktajlu to Milkshake truskawkowy z owoców, mleka i lodów waniliowych.
Najbardziej znany koktajl alkoholowy z truskawkami rozsławiony przez Ernesta Hemingweya to truskawkowe Daiquiri na bazie rumu pochodzące z Kuby. W XIX wieku pewien Amerykański inżynier serwował go swoim gościom, przyczyniając się do spopularyzowania napoju o tej nazwie, pochodzącej z języka tamtejszych Indian.
Klasyczny koktajl truskawkowy
Kategoria: koktajlStopień trudności łatwy2
porcje12
minutSkładniki
1/2 kg truskawek
300 ml mleka
1 łyżka cukru lub miodu
opcjonalnie kilka kostek lodu
Przygotowanie
- Truskawki umyj i usuń szypułki.
- Włóż truskawki do blendera, dolej mleko, dodaj cukier i miksuj do rozdrobnienia truskawek.
- Podawaj z listkiem mięty.
Uwagi
- Jeżeli truskawki są bardzo słodkie, możesz pominąć dosładzanie.
- Mleko możesz zastąpić jogurtem, kefirem lub maślanką.