
Pieczona jagnięcina w ziołach z groszkiem
2025-03-28
Barszcz biały
2025-04-02Wielkanoc jak wiadomo nie może obyć się bez jajek. Są nie tylko tradycyjnym produktem, ale też ważnym symbolem tych Świąt. Oczywiście gotowane muszą znaleźć się w koszyczku ze święconką. Obowiązkowo także pojawiają się na wielkanocnym śniadaniu. Oprócz tej podstawowej formy można również przygotować je w innych wersjach. Bardzo popularne są jajka faszerowane najróżniejszymi składnikami. Zapewne wynika to z faktu, że po wyjęciu żółtka, białko tworzy naturalne wgłębienie, które aż zachęca do nafaszerowania.
Nasza propozycja to jajka faszerowane burakiem ze śledziem, prosta w przygotowaniu, ale pyszna i kolorowa, pięknie się prezentująca przekąska. Obydwa pozostałe składniki także często pojawiają się w Wielkanocnym czasie. Buraki w czerwonym barszczu, a śledzie w sałatkach lub w formie samodzielnej przekąski.
Jajko – symbol Wielkanocy
Jajka są najważniejszym symbolem Świąt Wielkanocnych. Dla chrześcijan oznaczają triumf życia nad śmiercią oraz początek nowego życia i odrodzenia, co ma ścisły związek ze Zmartwychwstaniem Chrystusa. Bywa porównywane do przebicia skorupki, która oznacza to, co stare, a żółtko to, co nowe, także w kontekście Starego i Nowego Testamentu. Są też znakiem budzenia się przyrody do życia. Według tradycji jajkiem święconym dzieli się z wszystkimi domownikami i składa życzenia przed śniadaniem wielkanocnym, podobnie jak podczas Wigilii Bożego Narodzenia opłatkiem.
Można dodać, że jajko było już w czasach pogańskich magicznym symbolem życia, płodności, odnowy i odrodzenia przychodzącego wraz z wiosną. Chrześcijanie zapożyczyli ten obraz, ale w odniesieniu do Zmartwychwstania. Ze względu na pogańskie korzenie, Kościół najpierw zabronił jedzenia jajek na Wielkanoc. Zakaz został zniesiony w XII wieku.
Początkowo w średniowieczu jedzenie jajek i produktów mięsnych podczas Wielkiego Postu było zakazane na znak 40-dniowego postu Jezusa. Kury znosiły jajka przez cały ten czas, więc można było je zgromadzić na Wielkanoc. Dotyczyło to zwłaszcza biedniejszych osób, które nie mogły pozwolić sobie na mięso. W Wielką Sobotę zanoszono je do kościoła, żeby uzyskać błogosławieństwo przed wielkanocnym śniadaniem. A dekorowanie jajek miało pozwolić na jeszcze bardziej radosne i uroczyste świętowanie Niedzieli Wielkanocnej. W tradycji prawosławnej są malowane na czerwono, co oznacza przelaną na Krzyżu krew Jezusa.
Czy jajka są zdrowe?
Jajka, choć wzbudzają wiele kontrowersji, co do ilości i częstotliwości ich jedzenia, są bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych substancji oraz składników odżywczych. Przede wszystkim chodzi o wysokiej jakości, pełnowartościowe białko i zawarte w nim aminokwasy. Poza tym dostarczają witamin A, D, E, K i z grupy B oraz minerałów takich jak żelazo, potas, wapń, cynk i fosfor. Warto dodać, że jedno jajko zaspokaja 100% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę B12 i 80% na witaminę A. Poza tym zawiera kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 oraz beta-karoten i luteinę, cholinę oraz przeciwutleniacze. Ponadto jajka są niskokaloryczne i zaspakajają apetyt na dłuższy czas.
Minusem, który wzbudza wspomniane kontrowersje, jest obecność sporej ilości cholesterolu w żółtku. Przez dziesiątki lat uważano, że przyczynia się do jego wysokiego poziomu w organizmie. Zalecano więc spożywanie jajek w rozsądnych i ograniczonych ilościach. Jednak najnowsze badania wykazały, że nie ma to aż tak znaczącego związku. Gorsze są mieszanki tłuszczów w diecie. A spożywanie jajek może zmniejszać niedobór w organizmie szeregu składników odżywczych oraz korzystnie wpływać na zdrowie. Niewiele produktów ma tak bogaty skład i większość niezbędnych do funkcjonowania organizmu witamin, minerałów oraz białka. Nowe zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że zdrowy człowiek może zjeść do 2 dziennie, a do 10 jajek w ciągu tygodnia. Powinny być jednak elementem zrównoważonej, zróżnicowanej diety.
Jajka faszerowane z burakiem i śledziem
Kategoria: jajka faszerowane z burakiem i śledziem, jajka faszerowane, jajka, burak, śledź, obiad, śniadanie, śniadanie wielkanocnee, przepisyStopień trudności średni6
porcje1
godzina30
minut1
godzinaSkładniki
6 jajek ugotowanych na twardo
2 filety śledziowe z solanki (opcjonalnie z oleju)
2 nieduże buraki równej wielkości – około 4 łyżki po starciu
3 łyżki majonezu
1 łyżka chrzanu
1 mała cebulka
2 gałązki świeżej pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
- Buraki umyj, osusz ręczniczkiem papierowym i włóż do naczynia żaroodpornego z przykrywką.
- Piecz je w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC w opcji góra dół około godziny. Ostrożnie sprawdź widelcem, czy są już miękkie, w razie potrzeby piecz dłużej.
- Po upieczeniu odstaw buraki do wystudzenia, następnie odetnij końcówki i obierz ze skórki.
- Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka, przełóż do miski i delikatnie rozdrobnij widelcem.
- Śledzie pokrój w paski szerokości około 2 cm.
- Cebulę pokrój w plasterki, wybierz większe krążki.
- Buraczki zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami.
- Dodaj buraczki do żółtek, dodaj majonez i chrzan, dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Masę przełóż do rękawa cukierniczego i napełniaj każdą połówkę jajka.
- Na każde nafaszerowane jajko nakładaj kawałek śledzia, na niego listek pietruszki i krążek cebuli.
Uwagi
- Świeże jajka źle się obierają, możesz użyć trochę starszych. Do gotowania możesz też dodać trochę soli, po ugotowaniu zalej je zimną wodą, lekko poobijaj i po chwili obierz.
- Zamiast pieczonych możesz też użyć gotowanych buraków.