
Gnocchi w sosie serowo-czosnkowym
2025-04-17
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i jajkiem
2025-04-24Bułeczki drożdżowe mogą przyjmować bardzo różną formę. Od okrągłych i wypukłych bułeczek, aż po tradycyjne, okrągłe i płaskie drożdżówki z nadzieniem oraz kruszonką. Forma może być różna, podobnie jak nadzienie. W każdym przypadku jest to pyszna, słodka przekąska lub deser. Smakują w każdym wydaniu, a dodatek kruszonki tylko zachęca do jedzenia. Nasza propozycja to bułeczki z dżemem jabłkowym i kruszonką. Drożdżówki można kupić, jednak przygotowane samodzielnie zawsze smakują lepiej. W dodatku mamy pewność co do użytych składników i ich jakości, a o tym przeczytacie dalej.
Drożdżówki
Drożdżówki to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa. Wtedy każdy chętnie się nimi zajadał. W dorosłości też chętnie po nie sięgamy. Te przygotowywane w domu kojarzą się z rodzinnym ciepłem i niedzielnym popołudniem. Ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne, ale w postaci słodkich bułeczek każdego skusi swoim smakiem. Co ciekawe, samo słowo drożdżówka nie jest tak jednoznaczne, jak się wydaje. W Małopolsce oznacza słodką bułeczkę, podobnie na Podlasiu, gdzie tak nazywa się też placek drożdżowy. W gwarze wielkopolskiej jest to szneka, okrągła drożdżówka spiralnie skręcona, a na Śląsku kołoczyk.
Tak czy inaczej, drożdżówka czy bułeczka to wyrób cukierniczy składający się ze słodkiego pieczywa drożdżowego z nadzieniem, zwykle pokryty kruszonką, lukrem lub polewą. Najczęściej są okrągłe, ale nie tylko. A nadzienie może być najróżniejsze. Owoce świeże, sezonowe i prażone, dżemy, powidła, konfitury, czekolada, budyń, mak, orzechy, twaróg sam lub utarty z jajkami, cukrem i wanilią, jabłka z cynamonem, sama kruszonka czy korzenne przyprawy. Możliwości są niemal nieograniczone i nieskończone.
Zdrowe bułeczki drożdżowe?
Jedynym minusem może być fakt, że nie jest uznawana za najzdrowszy wypiek ze względu na dużą zawartość kalorii, tłuszczy i węglowodanów. Jednak jednocześnie jest też źródłem wartości oraz składników odżywczych takich jak witaminy i minerały. Nie trzeba ich jeść w nadmiarze, ale okazjonalnie po drożdżówkę, najlepiej z sezonowymi owocami, można sięgnąć. Tym bardziej warto przygotować samodzielnie bułeczki drożdżowe, zwracając uwagę na wartości odżywcze, dobrej jakości produkty i to, co jemy. Dietetycy twierdzą, że te produkowane masowo nie są zbyt zdrowe, a chodzi głównie o nie najlepszej jakości składniki i zastępowanie ich tańszymi substytutami takimi jak margaryna, mleko w proszku, a nawet całe bazy w proszku.
Ciasto drożdżowe i kruszonka
Ciasto drożdżowe wykorzystuje właściwości drożdży w celu biologicznego spulchniania, a co za tym idzie wyrastania ciasta. Podstawowe składniki to mąka, płyn, drożdże i sól. Do słodkiej wersji dodaje się też cukier, a niekiedy także jajka. Jest podstawą wielu wyrobów cukierniczych, ale też różnych potraw wytrawnych. Ciasto drożdżowe po długim procesie wyrabiania powinno być elastyczne. W odróżnieniu od ciasta nie poddanemu wyrastaniu może nawet kilkakrotnie zwiększyć objętość. Zdarza się, że wszystkie składniki miesza się od razu razem i zostawia do wyrośnięcia. Metoda dwufazowa to sporządzenie najpierw rozczynu, a potem wyrabianie ciasta.
Na słodko idealnie pasuje do niego kruszonka, czyli rodzaj dekoracji cukierniczej w postaci grudek, które uzyskuje się, rozcierając ciasto z mąki, masła i cukru. Jej forma zależy od proporcji składników. Może być sypka, ale też o konsystencji pokruszonego ciasta kruchego. Nie tylko zdobi, ale urozmaica też smak wypieków, zwłaszcza swoją słodkością i chrupkości, bo posypuje się nią ciasto przed pieczeniem. Co ważne, dobrze komponuje się nie tylko z ciastem drożdżowym, ale też innymi wypiekami.
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką
Kategoria: bułeczki drożdżowe z dżemem jabłkowym i kruszonką, bułeczki drożdżowe, drożdżówi, dżem, dżem jabłkowy, kruszonka, drożdżówki z dżemem, deser, wypieki, przepisyStopień trudności łatwy16
sztuk1
godzina30
minut30
minutSkładniki
- Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
30 g świeżych drożdży
100 g masła
2 jajka + 1 do posmarowania
70 – 100 g cukru (zależnie od preferencji i stopnia kwaskowości dżemu)
szczypta soli
- Kruszonka:
80 g mąki
50 g zimnego masła
50 g cukru
- Pozostałe:
dżem jabłkowy
cukier puder
Przygotowanie
- Składniki na ciasto powinny mieć temperaturą pokojową.
- Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia.
- Drożdże rozkrusz i rozpuść w połowie ciepłego mleka z łyżką cukru i mąki.
- Wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, resztę mleka, żółtka, cukier i sól.
- Wyrabiaj ciasto około 10 – 15 minut, aż zacznie odchodzić od ręki, dodaj masło i ponownie wyrabiaj około 5 minut.
- Uformuj kulę, przykryj miskę ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Wymieszaj pokrojone masło, cukier oraz mąkę, zagnieć i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Ciasto na podsypanym mąką blacie chwilę zagnieć.
- Rozwałkuj na grubość około 1 cm i wycinaj kwadraty wielkości około 10 cm.
- Połóż kwadraty w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Będą potrzebne dwie blachy.
- W każdym kwadracie spodem szklanki zrób lekkie wgłębienie.
- Na każde wgłębienie nakładaj dżem jabłkowy, posyp go kruszonką.
- Boki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC około 30 minut, aż boki się zarumienią.
- Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Uwagi
- Możesz użyć innego, ulubionego dżemu, domowej konfitury czy powideł. Gdy kupujesz gotowy dżem, najlepiej, jeśli będzie dobrej jakości, jeżeli zwracasz uwagę na wartości odżywcze i kaloryczność.
- Możesz też przygotować nadzienie z pokrojonych w kostkę jabłek podsmażonych na patelni z cukrem i cynamonem lub tylko z cynamonem. Wersja z samymi jabłkami jest najmniej kaloryczna.