
Klasyczny koktajl truskawkowy
2025-05-20
Sałatka z tuńczykiem
2025-05-28Botwinka lub botwina to nazwa zupy, która króluje wiosną. Jest to jednak przede wszystkim nazwa rośliny, z której jest przygotowywana. Są to młode liście, łodygi oraz korzenie buraka ćwikłowego, właśnie botwiną nazywane i często do przygotowania zupy wykorzystywane. Konkretnie całe rośliny zbierane przed dojrzewaniem, kiedy jeszcze nie wytworzyły korzenia spichrzowego, czyli buraka. Ma to miejsce wiosną, bo wtedy to warzywo jest uznawane za najświeższe oraz najsmaczniejsze. Wtedy też zupa z botwiny jest bardzo popularna. I taka też jest nasza propozycja na zupę, którą ze świeżej botwiny można przygotować jedynie raz w roku. To esencjonalna zupa, zwłaszcza z dodatkiem młodych ziemniaków i kapusty, świeżego koperku, śmietanki oraz jajek na twardo.
Zdrowe warzywo
W Polsce sezon na botwinę rozpoczyna się niekiedy już w połowie kwietnia, a szczyt przypada na maj oraz czerwiec. Nie jest więc zbyt długi, dlatego warto z tego skorzystać, żeby przygotować zupę z tego warzywa, które jest również bardzo zdrowe i wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Młode korzenie buraka ćwikłowego są źródłem witaminy C, K i z grupy B, soli mineralnych, flawonoidów oraz białka i cukrów. Zawierają dużo błonnika pokarmowego, ale też kwasy szczawiowe, winne, cytrynowe i jabłkowe. Młode liście dostarczają więcej mikroelementów oraz białka niż korzenie.
Botwina, czyli młody burak
Choć to ta sama roślina, to botwina i burak nie do końca są tym samym. Burak jest dojrzałą bulwą buraka ćwikłowego, uprawianego przede wszystkim ze względu na te bulwy. Wykorzystywane są do barszczu czerwonego czy spożywane w formie surówki i ćwikły. Pod koniec wiosny tenże burak wypuszcza młode, jędrne liście, które wraz z młodymi korzeniami są nazywane botwiną lub botwinką. Jest delikatniejsza w smaku niż dojrzałe buraki. Liście zrywa się do przygotowania sałatek i surówek, a wraz z łodygami i młodymi buraczkami do chłodnika oraz botwinki.
Warto dodać, że spotyka się opinie, że botwinka to nazwa zupy, a botwina to roślina. A także, że botwina to cała młoda roślina, a botwinka to same liście buraka ćwikłowego. Jest jeszcze i trzecia nazwa, czyli boćwina. I ona nie jest tożsama z botwiną. Jest to bowiem odmiana buraka, którą uprawia się przede wszystkim dla czerwonych łodyg oraz dużych, pomarszczonych liści, a nie korzeni, jak burak ćwikłowy. I burakiem liściowym się też nazywa. W Polsce jest mało popularna i rzadko spotykana.
Jak widać burak burakowi nierówny co do wyglądu, smaku i zastosowania, więc można nadmienić, że najpierw mamy buraka zwyczajnego. Pochodzi z rejonów Morza Kaspijskiego, Czarnego i Śródziemnego. Jest popularną rośliną uprawną w Polsce oraz wielu częściach świata i ma zasadniczo dwie odmiany. Burak korzeniowy, który jest hodowany dla korzenia. W tym ćwikłowy dla jadalnej bulwy, pastewny wykorzystywany w rolnictwie na paszę oraz cukrowy do produkcji cukru, którego łodygi i liście też zjadają zwierzęta gospodarcze. Drugą odmianą jest wspomniana boćwina uprawiana dla liści w odmianie liściastej i dla łodyg w łodygowej. Pierwsze w kuchni traktowane są jak szpinak, a drugie jak szparagi. Przy czym liście wykorzystywane są też podobnie jak botwina.
Ciekawostka: W Polsce 24 listopada obchodzony jest Dzień Buraka.
Botwinka
Kategoria: zupa, obiadStopień trudności łatwy4
porcje1
godzina20
minut50
minutSkładniki
2 pęczki botwinki – liście i buraczki
4 młode ziemniaki
150 g świeżej kapusty
około 1,4 litra bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
80 ml śmietanki do zup 18% lub 30%
2 łyżki posiekanego koperku + gałązki do podania
mały pęczek posiekanego szczypiorku
pół łyżeczki czarnego pieprzu i sól do smaku
4 ugotowane jajka
Przygotowanie
- Botwinkę umyj, buraczki zetrzyj na grubych oczkach, a łodyżki i liście posiekaj.
- Kapustę posiekaj i odłóż trochę do dekoracji.
- Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę.
- Rozpuść masło w garnku z grubym dnem i podsmaż ziemniaki przez około 10 minut bez przykrycia.
- Dodaj buraczki oraz kapustę i smaż kilka minut, pod koniec dodaj łodyżki botwinki.
- Dodaj liście botwinki, posiekany koper, sok z cytryny oraz pieprz i w razie potrzeby do smaku sól, chwilę pogotuj.
- Dodaj zahartowaną śmietankę i zagotuj.
- Podawaj z jajkiem przekrojonym na pół, posypane szczypiorkiem i odrobiną kapusty.
Uwagi
- Pęczki botwinki i same buraczki mogą mieć różną wielkość, zwróć na to uwagę, jeśli pęczek jest duży, może wystarczyć jeden.
- Ilość bulionu też możesz dopasować do wielkości i ilości składników, żeby zupa nie wyszła za gęsta.