
Jajka faszerowane z burakiem i śledziem
2025-04-01
Sałatka wielkanocna
2025-04-07Barszcz, staropolska zupa, która nieodłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Choć ma dwie odsłony, gdzie czerwony bardziej związany jest z Wigilią Bożego Narodzenia, a barszcz biały właśnie z Wielkanocą. Po żurku jest drugą najpopularniejszą zupą wielkanocną, podawaną podobnie, bo również z typowymi dla tych świąt jajkiem i białą kiełbasą. Bardzo podobnie zresztą jak żurek się go przygotowuje, a jak dalej przeczytacie, różnice są kwestią sporną. Obydwie zupy są robione na zakwasie z mąki, jednak barszcz jest delikatniejszy w smaku. Nasza propozycja to barszcz biały na żeberkach.
Barszcz biały najczęściej gotuje się na wywarze z żeberek, boczku lub białej kiełbasy, zwykle z warzywami oraz z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu. Następnie zaprawia się go zakwasem dla kwaskowatego smaku i doprawia. Na końcu jest zabielany śmietanką, często dodaje się też starty chrzan. Oprócz kiełbasy i jajka niekiedy podaje się go z okraszonymi, serwowanymi osobno tłuczonymi ziemniakami lub z chlebem. Jest zupą sycącą, rozgrzewającą oraz uniwersalną. Choć pojawia się na wielkanocnym stole, to może być podawany także w ramach codziennych obiadów. Ma wyjątkowy smak, ale też pewne właściwości zdrowotne. Zawdzięcza to fermentacji zakwasu we własnej mikroflorze oraz obecności warzyw i przypraw.
Barszcz z barszczu – zupa czy roślina?
Zalicza się do najstarszych polskich zup. Prawdopodobnie pochodzi z terenów obecnej Ukrainy, a jego historia sięga początków średniowiecza. Pierwotnie był to rodzaj polewki przygotowywanej z rośliny zwanej barszczem zwyczajnym, a konkretnie z jej kiszonych liści i łodyg, dzięki czemu uzyskiwano kwaśny smak zupy. Ze zbieranych w maju młodych roślin przygotowywano zakwas. Następnie był łączony z wywarem mięsnym i żółtkami oraz zabielany mąką lub śmietanką. Stąd niekiedy spotyka się nazwę barszcz zabielany. Istnieje teoria, że mógł to być zabielany żur, który od nazwy rośliny zaczęto nazywać barszczem.
Najpierw jednak była to postna zupa bez mięsa. Do około XV wieku, kiedy to rozpowszechniła się na terenie współczesnej Polski, była pożywieniem biednych chłopów, którzy przyrządzali ją z dostępnych składników – kiszonej mąki i wody, a czasem resztek mięs. Być może stąd powiedzenie, że coś jest „tanie jak barszcz”. Z upływem czasu popularność zyskała także wśród mieszczan oraz szlachty jako potrawa świąteczna. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIII wieku, a najstarszy zachowany przepis na barszcz biały z barszczu zwyczajnego pochodzi z XVI wieku.
Barszcz zwyczajny to duża i okazała roślina z rodziny selerowatych o silnym, charakterystycznym zapachu. Można go spotkać w całej Europie, części Azji i północnej Afryki, a w Polsce należy do roślin pospolitych.
Ciekawostka – barszcz biały a żurek
Kwestia rozróżnienia barszczu białego od żuru jest tematem sporów kulinarnych. Obydwie zupy przygotowuje się na zakwasie z mąki bądź chleba. Według słowników nazwy te mogą być używane wymiennie. Często zależy to od regionu Polski oraz składników, z jakich zupę się przygotowuje i sposobu przygotowania. Niektóre źródła twierdzą, że regionalnie te nazwy są mylone.
W okresie przedwojennym nazwa barszcz funkcjonowała w odniesieniu do zupy na zakwasie żytnim lub burakowym. Obecnie słowniki odróżniają żur, określając konkretnie rodzaj mąki na zakwas jako żytnią. A na barszcz biały z białej mąki pszennej. Stąd wynika jego łagodniejszy smak niż żuru oraz jaśniejszy kolor. Choć według definicji może też być zaprawiany kwasem owocowym, warzywnym lub octem. Wywar na barszcz powinien być warzywny, ewentualnie z białą kiełbasą i obowiązkowo pojawia się śmietana. Żur można z kolei przygotować na wędzonkach. Faktem jest, że obydwie zupy przyrządza się podobnie i obydwie są wpisane na Listę produktów tradycyjnych. Jak również to, że niektórzy uważają, że żur, żurek oraz barszcz biały to zupełnie inne zupy. A barszcz biały ma być podawany na polskich stołach jako zamiennik żuru i jest popularny zwłaszcza w południowych regionach Polski.
Barszcz biały
Kategoria: barszcz bialy, barszcz, obiad, zupa, wielkanoc, wielkanocna zupa, biała kiełbasa, jajko, przepisyStopień trudności średni6
porcje1
godzina50
minut1
godzina35
minutSkładniki
2 litry wody
400 ml zakwasu do barszczu białego
0,5 kg żeberek wieprzowych
300 g kiełbasy białej
0,5 kg ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 duża cebula
łyżka chrzanu
2 łyżki oleju
150 ml śmietanki kremówki
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
sól i czarny pieprz mielony
opcjonalnie majeranek suszony
jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
- Żeberka umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj żeberka oraz łyżeczkę soli, zagotuj i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut, zdejmując szumowiny.
- W międzyczasie pokrój cebulę w kosteczkę i przesmaż na oleju.
- Włoszczyznę obierz i pokrój w mniejsze kawałki, a ziemniaki w kostkę.
- Białą kiełbasę ponakłuwaj widelcem.
- Do bulionu dodaj warzywa, kiełbasę, cebulę oraz przyprawy i gotuj kolejne 40 minut.
- Dodaj zakwas, dopraw solą oraz pieprzem i zagotuj zupę, pod koniec dodaj chrzan.
- Śmietankę zahartuj, dodaj do zupy, wymieszaj i chwilę pogotuj.
- Wyłów z zupy warzywa, mięso i kiełbasę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki, a jajka w połówki.
- Nalewaj zupę na talerze, dodaj jajko i kiełbasę.
Uwagi
- Ziemniaki i marchewkę możesz dodać do zupy.
- Ilość zakwasu możesz dostosować do pożądanego stopnia kwasowości smaku.
- Zakwas możesz przygotować samodzielnie. Do słoika wlej wodę, dodaj mąkę, pokrojone ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty (opcjonalnie majeranek). Dokładnie wymieszaj, przykryj słoik gazą, obwiąż sznurkiem i odstaw na 4 dni. Drewnianą łyżką mieszaj 3 razy dziennie, próbując czy jest już dość kwaśny.